Изложба в Пловдив показва най-отровните риби в света. Сред най-опасните морски

...
Изложба в Пловдив показва най-отровните риби в света. Сред най-опасните морски
Коментари Харесай

Най-отровните риби в света идват в Пловдив

Изложба в Пловдив показва най-отровните риби в света. Сред най-опасните морски жители, които можем да забележим са рибите Балон, Скорпион и Морски гоблин.

" Рибите са съвсем от целия свят, най-вече от Тихия, Атлантическия океан и Червено море. Колекцията е събирана към 2 години и половина ", сподели шефът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Сред експонатите е и рибата камък, която е измежду най-смъртоносните в света. Много сполучливо се слива с околната среда и мъчно може да бъде видяна. Отровата, която е в шиповете й, е извънредно мощна.

" За отровата й няма противоотрова. Убождането й може да бъде смъртоносно ", съобщи Тодоров. 

Други забавни екземпляри са рибата крава и рибата куфар. " При тях отровата се намира в специфични жлези. Могат да бъдат смъртоносни при консумация. При досег с ръка не могат да наранят човек, тъй че са общителни, стига да не ги консумираме ", сподели шефът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив.  

В Черно море имаме три типа отровни риби. Музеят разполага единствено с една от тях. " Рибата змей и звездоброецът се заравят в пясъка и разоплагат с много мощна отрова, в горната си част на гръдната перка, в която има мощен токсин. Могат да провокират много мощно инфектиране. Обикновено плажуващите нямат възвожност да имат директен контакт с тях в по-каменисти елементи на морето ", сподели Тодоров.

Сред любопитните гости, пристигнали да видят отровните риби от близко, са 5-годишният Павел и неговата баба. " Най-много ми хареса огромната акула ", сподели дребният Павел.

" Очарована, възхитена и на мен като по-възрастен човек ми е доста прелестно. Такова комбиниране на цветове от природата, просто не знам дали и художник може да ги направи ", сподели още бабата на 5-годишния Павел Здравка Георгиева.  

Общото за отровните риби е, че те не са нападателни и атакуват единствено, в случай че са застрашени. Предстои експозицията да бъде допълнена с още типове редки и забавни екземпляри, а до момента в който снимаме в музея, неправителствена организация подари 500 лв. за закупуването на 10-тонен аквариум, в който ще се отглеждат акули. За закупуването на оборудването на музеия са нужни още 50 000 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР